Afla de ce iti vine sa mananci chiar daca nu iti este foame
29 Aprilie 2015
Ti se intampla adesea sa mananci cand nu iti este foame sau cand esti deja satul? Mananci mai mult atunci cand esti stresat sau cand esti intr-o stare de spirit proasta? Simti ca nu te poti controla in fata mancarii, chiar daca ti-ai propus sa nu mai mananci cand nu iti este foame sau cand esti nervos? Mananci ca sa te simti mai bine, sau ca sa te recompensezi?
Daca ai raspuns cu “DA” la cel putin una din intrebarile de mai sus, inseamna ca mananci nu neaparat pentru a-ti satisfice nevoile stomacului, ci pentru a satisfice anumite nevoi emotionale.
Nu este nimic gresit in a te recompensa cu o prajitura, de exemplu, din cand in cand, dar cand simti impulsul de a deschide frigiderul de fiecare data cand te simti deprimat, singur, stresat, obosit, plictisit, intri intr-un cerc vicios nesanatos. Pe moment poate te vei simti mai bine, dar dupa aceea cu siguranta te vei simti vinovat din cauza caloriilor inutile consumate. Iti suna cunoscut? Cam asa arata tabloul mancatului pe fond emotional.
Inainte de a sti daca mananci pe fond emotional, e bine sa faci diferenta intre foamea fizica, reala si foamea pe fond emotional.
*Foamea emotionala survine brusc, apare ca un sentiment coplesitor si urgent ca TREBUIE sa mananci ceva, pe cand foamea fizica survine gradat, te poti abtine de la mancare fara sa ai probleme de concentrare.
*Cand ti-e foame in mod real, orice fel de mancare sau aliment de satisface, fie ca vorbim de o salata, de un fruct sau de mancare gatita. Cand insa ti-e foame din motive emotionale, ti-e pofta de alimente specifice, adesea “ceva dulce”, pizza sau alte alimente nesanatoase, dar care iti furnizeaza rapid energie.
*Mancatul emotional inseamna sa mananci fara sa fii constient de actul hranirii. Adesea, nici nu-ti dai seama cum ai reusit sa termini o cutie intreaga de inghetata sau o punga mare de chips-uri, fara sa acorzi atentie actului hranirii sau sa te bucuri de actiunea de a manca.
*Cand ti-e foame in mod real, te opresti atunci cand te saturi. Mancatul pe fond emotional nu se multumeste insa cu atat. Vrei mai mult si mai mult, pana ajungi sa te simti inconfortabil.
*Foamea fizica vine din stomac, pe cand foamea emotionala vine din…cap. Te simti atras de anumite texturi, mirosuri, arome. Spre exemplu, simtim nevoia de dulce atunci cand exista o anumita lipsa de afectiune in viata noastra.
*Daca foamea ta e de natura reala, nu te vei simti vinovat dupa ce mananci, pentru ca stii i-ai dat corpului nutrientii de care avea nevoie. Foamea emotionala creeaza un sentiment profund de vinovatie, regret si rusine.
Cauzele mancatului pe fond emotional
*Stresul - declanseaza foamea emotionala. Si nu e doar ceva la nivel mental, o simti chiar fizic, din cauza cresterii nivelului de cortizol, hormonul stresului. Un nivel crescut de cortizol conduce la pofte diferite, de la snack-uri sarate, la dulciuri si alte alimente procesate, alimente ce genereaza o falsa senzatie de energie si placere.
*Obiceiurile din copilarie – ai fost obisnuit sa fii recompensat cu dulciuri, prajituri sau alte forme de recompensare sub forma de alimente, atunci cand erai copil si faceai un lucru bun sau luai o nota mare la scoala? Aceste obiceiuri pot continua inconstient in viata adulta, si ajungi astfel sa te recompensezi pentru fiecare reusita sau pentru fiecare moment in care te simti deprimat. De asemenea, se poate sa te fi obisnuit cu anumite gusturi de acasa, dupa care tanjesti si pe care incerci sa le readuci in viata ta.
*Influentele sociale – Ti se intampla sa mananci mai mult atunci cand esti cu mai multi prieteni la o masa? Sau atunci cand mergi in vacanta la un all-inclusive? Supraalimentarea survine pur si simplu pentru ca mancarea e acolo, la dispozitia ta, pentru ca ceilalti mananca sau pentru ca poate e un mod de refulare pentru tine. Daca esti o persoana calculata, care isi refuza orice rasfat alimentar si care incearca sa duca un stil de viata sanatos, o astfel de ocazie este un motiv de refulare.
*Somnul insuficient sau insomnia – atunci cand nu dormim suficient, creste nivelul de cortizol, ceea ce cauzeaza o falsa senzatie de foame, pe fond nervos.
Daca simti ca stresul din viata ta sau lipsa unui somn de calitate sunt cauzele principale pentru care mananci pe fond emotional, iti recomandam 2 produse ce te vor ajuta in acest sens.
Hypnox® StressPro® este un supliment 100% natural, pe baza de Lactium® (hidrolizat de proteina lactica), a carei eficienta in combaterea stresului este demonstrata clinic. Ajuta la pastrarea, in limitele normale, a concentratiilor hormonilor de stres, la calmarea agitatiei mentale si la reducerea dezechilibrelor fizice si psihice cauzate de stres. Hypnox® StressPro® este recomandat mai ales in stari de nervozitate, iritabilitate, depresie, epuizare psihica, factori ce genereaza mancatul pe fond emotional. Ca o confirmare a valorii substantei active din acest supliment, Lactium® a obtinut in anul 2004 la Paris medalia de bronz pentru“cel mai bun ingredient nutritiv inovator pentru sanatate al anului” in cadrul HIE (Health Ingredients Europe trade fair). Nici chiar dupa o indelungata utilizare a preparatului 100% natural Hypnox® StressPro®, acesta nu da dependenta, somnolenta sau alte efecte secundare.
Daca lipsa unui somn de calitate declanseaza mancatul emotional, atunci iti recomandam Hypnox® DuoMAX, un supliment 100% natural, tot pe baza de Lactium® (hidrolizat de proteina lactica), imbogatit cu un complex de 4 plante cu efect odihnitor (roinita, floarea-pasiunii, hamei, valeriana). Avand o eficienta demonstrata clinic in combaterea stresului, Hypnox® DuoMAX combate insomnia, imbunatateste calitatea si durata somnului, fara sa provoace dependenta. Ajuta la reducerea dificultatilor in a adormi, la reducerea tulburarilor de somn, la diminuarea numarului de treziri nocturne, la cresterea duratei de somn, la calmarea agitatiei mentale, la relaxare psihica, contribuind la inducerea unui somn de calitate;
Combate stresul si insomnia in mod natural si echilibreaza-ti in acest fel alimentatia!
Sursa inspiratie: http://www.helpguide.org/articles/diet-weight-loss/emotional-eating.htm